A Gödöllői-dombságban Gödöllőtől Turáig

Január utolsó hétvégéjén, 29-én a Gödöllői-dombságra esett a választásunk. A túrát még a nyáron terveztem, de úgy alakult, hogy most téli időben járjuk be a térséget. Kiinduló pontunk a szépen felújított gödöllői vasútállomás volt. Gödöllő Budapest vonzásába tartozó település és a Budapest Hatvan vasút nemrég felújított vonalán fekszik. A város bejárása nem volt tervben, ezért a piros jelzést követve a szent István Egyetem épületei és az Premontrei Apátság épülő új apátsági temploma előtt elhaladva a parkerdő területén keresztül Máriabesnyő irányába hagytuk el a települést.

A 28 kilométert meghaladó útvonalat Gödöllőtől Turáig gyalog tettük meg, visszafelé pedig vonattal utaztunk Gödöllőre, kipróbálva a felújított vasútvonalat. A települést elhagyva a piros háromszög jelet követve rögtön a 307 méter magas Juharosra, utunk legmagasabb dombjára kapaszkodtunk fel. A vegyes erdővel borított dombon az elmúlt néhány nap havazásának maradéka még látható volt. Bár magát a csúcs magassági pontját nem értük el, mert a turista útról letértünk, de a domb teteje lapos könnyen járható volt. Az út során a sárral sem volt sok gondunk az éjszakai fagyos idő miatt az olvadás elég lassú folyamat volt.

A piros háromszög jelet elhagyva a sárga majd a kék jelzésen gyakorlatilag Turáig folyamatosan lejtmenetben haladtunk. Az erdő a téli dermedt képét mutatta. Galgahévízhez közeledve már a kék kereszt jelzés mentén haladva a Sósi-patak völgyében hosszan elnyúló ligeterdős rét látványa tárult elénk. A Sósi-patak a Galgahévíz közelében felduzzasztott Bika-tóba folyik. A tó déli oldalán magasodó dombon, pár kilométerre Galgahévíz központjától egy ökofalu található. Erről több cikk is olvasható az interneten és azokat olvasva nehéz megítélni, hogy a falu sikeres vagy, hogy az eredeti célkitűzését elérte-e? Az eredeti cél egy környezettudatos, a fenntartható fejlődésnek elkötelezett közösség létrehozása volt idilli környezetben. A Bika-tavat körbejárva, a part túloldalán felépült házakat elnézve – amik természetesem az ökofalut jelentenék -, elég élettelennek elhanyagoltnak tűnt a látvány.

A tavat megkerülve néhány visszatekintő fényképfelvétel után a Szentandráspartra kapaszkodtunk fel, ahol fakereszt fogadott. A látvány fantasztikus volt, az északi irányban elénk tárult a Galga völgye, háttérben a láthatáron a Naszálytól a Mátráig elláttunk. A dombon, ahol álltunk a középkorban földvár és monostor állt. Bővebben a következő oldalon olvashatunk róla: https://varak.hu/latnivalo/index/191-Galgaheviz-Szentandraspart/

Mielőtt beértünk Galgahévízre a falu szélén az elmaradhatatlan szemét. A szemétről eddig nem írtam, pedig ez Magyarország egyik rákfenéje. Főleg itt, ahol a környéken elvileg ökofalu van, ökogazdálkodás folyik. Eldobott szeméttel túráim alatt olyan helyeken, erdő mélyén turistautaktól távol is találkozok, ahol korábban nem gondoltam volna. A településre beérve gyakorlatilag Turáig épített környezetben haladtunk. Megemlítem a Galagahévíz közepén található 1956-os forradalom menekültjeinek emlékművét “Szívet cseréljen, aki hazát cserél” felirattal. A felirat Tompa Mihály Levél egy kibujdosott barátom után című versének egyik sora, amelyet Kerényi Frigyeshez írt, mikor az Amerikába emigrált a szabadságharc bukása után.

Tura igazi látványossága a szépen felújított Schossberger Kastély. A kastély és parkja jelenleg Botaniq kastélyszállóként működik, ezért közelebbi megtekintésére nem volt lehetőség. Bővebben a kastélyról a következő oldalon olvashatunk: https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/tura-schossberger-kastely

Turán már csak annyi dolgunk volt, hogy elérjük a Gödöllőre tartó vonatot. Számítottunk arra, hogy talán emeletes vonattal utazhatunk, hiszen minden második vonat emeletes ezen a vonalon.

Nos, a vonat ugyan nem emeletes volt, de a megújuló magyarországi vasút új elővárosi vonatán utazhattunk. Ahol az előző 60-70 év rendszereinek elhanyagoltságát sikerül újjáépíteni magas színvonalú vasúti közlekedés valósul meg. Ezért sem érthető számomra az ellenkezés például Budapesten a Déli Körvasút fejlesztésével kapcsolatosan, ami szervesen kapcsolódik a már elkészült, felújított elővárosi vasútvonalakhoz. De erről egyszer később.

Összességében könnyedén teljesíthető, látványosságokat, érdekességeket mutató túrában volt részünk.

Megosztás

Facebook
Twitter
Email

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vtskehu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vtskehu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309