Pécsely és Dörgicse között

Január 15-én a Balaton-felvidéken a Pécselyi-medencéből indulva szerveztem évindító, erőgyűjtő túrát. Ákos fiam választotta a nem egészen 24 kilométeres útvonalat, amit kellemes, kezdetben napos januári tavaszias időben teljesítettük.

A menet Pécselyről indult a térképen látható útvonalon.

Pécselyen, a falu szélén parkoltam, ahonnan a Pécselyi-medence északi dombjain álló Zádorvár volt az első célpont.

A várnál legutóbb tavaly szeptemberben jártam, arról a túráról korábban már közöltem írást és képeket. A vár állapota romos, ahogy ezt az alkalommal is megállapítottam. A romok feltárására, illetve állagmegóvására az elmúlt évtizedben történtek lépések. A vár története az alábbi oldalon olvasható:

https://varlexikon.hu/zadorvar

Nézzük, mi lehetne a jövője Zádorvárnak. A Balaton-felvidék várakban és más rom, főleg templom és kolostor maradványokban gazdag terület. Az épületmaradványok a magyar múlt és történelem fontos emlékei, azonban romos állapotuk nem őrizhető meg hosszú ideig. Szinte valamennyit többször felkerestem már az évtizedek alatt és megállapíthatom, hogy az állagmegóvó munkák nem tudnak lépést tartani az időjárás vagy a kirándulók pusztításával. A pusztulásukkal a múltunk, ezáltal a jövőnk is elpusztul. Állagmegóvásnak csak a felújítást vagy megújítást tudom elképzelni még akkor is, ha ez jelentős költségek árán valósítható meg. Ez a gondolat nem újdonság, hiszen napjainkban is van vagy volt beruházás a környék váraiban, mint például Szigligeten vagy Sümegen, ahol ennek a jótékony hatása többek közt a látogatottságuk növekedésével mérhető. A várak megújulásuk után minden más módnál hatékonyabban tudnák szolgálni múltunk megismerését, turisztikai célponttá válnának, támogatnák a fizikai aktivitást. Hiszen mégiscsak gyalogosan közelíthetőek meg leginkább az épületek vagy maradványaik. Mivel a Balaton-felvidéken és a Bakonyban sok a megújulásra váró rom ezeket túra utakkal összekötve jelentős számú turistát, kikapcsolódásra vágyót vonzanának. Jó példaként tőlünk nyugatabbra ezt a feladatot a hütték látják el, amik persze a nem történelmi helyek, de feladatukat tekintve a váraink vagy más megújult romos épületeink betöltenék ezt a szerepet is. Persze más megoldás is lehetséges, ahogy László Gyula régész-történész, egyetemi tanárúr mondaná.

Csak remélni tudom, hogy ha lassan is de Zádorvár is felkerül a megújuló várak sorába.

Zádorvár megtekintése után a kék jelzésen haladunk tovább nyugati irányba. A turistaút nem közvetlenül a kilátást biztosító hegy peremén halad, ezért a páratlan látvány miatt néhány tízméteres kitérőket tettünk. És valóban páratlan a látvány. Előttünk a távolban a Tihanyi-félsziget, ahogy teljességgel megmutatkozik a hajdan volt vulkáni forma. A félsziget peremén sorakozó hegyek jól kivehetően zárják közre a vulkáni kráterek területeit.

A házőrző, barátságos kutya, velünk akart jönni. Csak a gazdája tudta visszahívni.

Újabb kitekintés a Tihanyi-félszigetre.

Ligetes legelőn áthaladva ismét az erőben haladtunk tovább, amíg egy jelentős szarvas csapat nem állta az utunkat. A szarvasokat nem háborgattuk, mozdulatlanul figyeltük őket. A szarvasok sem zavartatták magukat, 15-20 állat szépen lassan nyugodtan vándorolt előttünk.

Egy nyitott térségen áthaladva közeledtünk a 399 méter magas Halom-hegyhez

A Halom-hegy a Balaton-felvidék bazalt vulkáni területéhez tartozik. A hegyen tanösvény vezet, amely bemutatja az évmilliókkal korábbi vulkanikus működés eredményeit a növény és állatvilágot.
https://aktivmagyarorszag.hu/mencshely-egy-halom-vulkani-hegy/

A Halom-hegy tetején a Kossuth kilátóból páratlan kilátás tárult elénk. Innen a Balaton-felvidék és a Bakony szinte valamennyi vulkáni hegye látszik.

A Halom-hegyről a piros háromszög és a piros jelet követve értünk Dörgicsére.

Dörgicsén több romos állapotú templom található. Mi az alsódörgicsei Boldogasszony tiszteletére felszentelt templomot kerestük fel. A templom tornya a mai napig talán teljes magasságban áll. A hozzá tartozó kolostorból csak az alapfalak látszanak. Zádorvártól nem egészen 11 kilométert tettünk meg. Ez a távolság a várhoz kapcsolódó írásom alapján megfelelő lehet ahhoz, hogy történelmi helyeinket élményekkel kitöltve sorra keressük fel. A templom leírása alább oldalakon olvasható.
https://nof.hu/hu/varak-kastelyok/varak/dorgicse/
https://varlexikon.hu/dorgicse

Dörgicsét a piros kereszt majd a sárga jelzést követve hagytuk el. Utunk visszafelé vezetett Pécsely irányába Vászolyon keresztül.

A térképen jelölt útvonalon a sárga jelet elhagytuk és egy erdei úton vegyes majd ligetes borókás erdőn keresztül értünk Vászolyra.

Vászolytól Pécselyig változatos domborzatú és növényzetű Tihanyra és a Balatonra kilátást biztosító úton haladtunk részben a zöld jelzésű Mária-utat követve.

A távolban Pécsely.

Összességében évindító túrának épp elég volt ez a táv. A jövő héten, ha az időjárás engedi talán valamelyik hóval fedett hegyünkről jelentkezek.

Megosztás

Facebook
Twitter
Email

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vtskehu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vtskehu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309